Sky high 

“Vliegen baby 13 maanden”. Als je deze woorden intypt op Google kom je uit op diverse fora waar moeders hun ervaringen delen. Sommigen moeten er niet aan denken om met een klein kindje te vliegen en anderen hebben een droomvlucht beleefd met hun kleine. 

Ik lig nu op het strand in Belek, Turkije. Het was de vliegreis van 3,5 uur meer dan waard. Nee, deze blog is niet bedoelt om je een reis aan te smeren. Niet dat de locatie waar ik ben dat nodig heeft. Maar ik wil wel graag delen met jullie hoe het voor hubbylove en mij is geweest om voor het eerst met onze kleine prinses te vliegen. 

Wij dachten of nou goed, IK dacht dat het wel héél slim zou zijn om een vlucht te boeken rond het tijdstip dat de kleine meestal naar bed gaat. Flesje erin tijdens het opstijgen en hup mevrouw zou vast in slaap vallen, zoals dat thuis ook gebeurt. Hieronder heb ik kort uitgezet wat ik dacht dat zou gebeuren en wat er nu daadwerkelijk gebeurde tijdens de heenreis.

1. We komen aan op Schiphol en de kleine dame kijkt haar ogen vast uit. De bagage afgeven, de security check en het boarden zouden haar vast moe maken. Dat klopte inderdaad. Tijdens het boarden begon onze kleine baas al te wrijven in haar oogjes. Dat begon dus al veelbelovend!

2. Tijdens het opstijgen zou ik haar een flesje geven, waarna ze in slaap zou vallen. Bovendien helpt een flesje geven de oorpijn voorkomen. Ik moest er niet aan denken dat ze zou zitten krijsen van de pijn. Uiteindelijk had mijn man onze meid haar flesje gegeven tijdens het opstijgen. Ze had gelukkig geen last van de luchtdruk en oorpijn. Maar slapen? Dat was valse hoop XL. Die nieuwsgierigheid heeft onze dochter van mij en ik zou zelf ook nooit slapen tijdens mijn eerste vlucht. Bovendien is ze geen robot, dus ik had beter kunnen weten. 

3. Ik heb gelezen dat drinken tijdens de landing goed helpt tegen oorpijn. Dat zal vast ook echt werken, alleen wilde mijn liefje niet drinken. Gevolg? Krijsende baby. OMG. Het kon me eerlijk waar weinig schelen dat anderen passagiers last hadden van haar gehuil. Er huilden ook andere kinderen, dus die van mij kon er ook nog wel bij. Het enige wat ik zag was mijn dochtertje met pijn. Waarschijnlijk was de landing voor haar extra vervelend, omdat ze ook erg moe was. 

Hoe de heenreis verder verliep? Kort voordat het vliegtuig de grond raakte, viel ons muisje in slaap. Dat was aan de ene kant wel prettig , omdat je in Turkije nog in de rij voor een visumcheck moet staan. Daarna steek je bij elke rode koffer op de bagageband je nek uit om te zien of de koffer voorzien is van een lintje of iets dergelijks zodat je weet dat het jou koffer is. 

De rit naar het hotel verliep verder prima en relaxed. We hadden van tevoren een privétaxi bijgeboekt, zodat we niet bij elk hotel on the road hoefte te stoppen. Nu maar even afwachten hoe de vlucht terug naar verloopt. Die is namelijk in de middaguren.

TIPS: 

  1. Je kunt bij de meeste vliegmaatschappijen ruim van tevoren stoelen reserveren. Als je met kleine kids (die nog niet lang kunnen of willen stilzitten) vliegt, boek dan de stoelen helemaal voorin het vliegtuig. Zo kan je kleintje ook lekker op de vloer spelen.
  2. Wij hebben gevlogen met ons meisje op schoot en pas in het vliegtuig kwamen we erop om de eerste tip zelf in acht te nemen. Gelukkig hebben we stoelen met extra beenruimte geboekt. Die heb je echt wel nodig. 
  3. Neem voldoende mee in je tas voor je kleine om op te knabbelen. Zo maken ze even geen geluid en krijg je ze wat rustiger op het moment dat ze echt “irritant” worden. Denk hierbij aan Liga of zoiets. Een extra boterham is ook altijd erg handig.
  4. Verschoonmogelijkheden vind ne in de meeste vliegtuigen in een van de toiletten. Verwacht hier niet teveel van. Handig is om luierbroekjes mee te nemen. Het is echt niet handig om een luier met plakstrips te bevestigen in een ruimte van 10×10 cm. 
  5. Tijdens het opstijgen (en als het lukt het landen) kun je de kleintjes iets te drinken geven. Denk aan een flesje pap, een pakje sap of drinken in de tuutbeker. Ook kun je de speen geven. 
  6. Houd goed contact met de stewardessen en vraag om een seintje voor het opstijgen en het landen. Dan weet je ongeveer wanneer je moeten handelen om oorpijn te voorkomen. Ook kunnen ze eventueel een voeding voor je verwarmen. 
  7. Laagjes kleding in het vliegtuig is heel handig voor je kleine en jezelf. Ook adviseer ik om een klein dekentje mee te nemen en een kussentje. Dit hadden ze tijdens onze vlucht overigens ook van het vliegmaatschappij.
  8. Neem voldoende entertainment mee. Niets is vervelender dan een kindje wat zich onwijs verveeld. Je kunt boekjes, speeltjes en je tablet meenemen. Sommige airlines hebben Wi-Fi of een eigen netwerk aan boord, waarmee je filmpjes kunt bekijken of spelletjes kunt spelen. 
  9. Heb je een reis met transfer of moet je die er extra bij boeken? Neem dan een taxi. In onze reis zat de transfer inbegrepen. Maar het leek ons gewoon niet handig om met een kleine vermoeide hummel, bij elk resort een stop te maken voordat we bij onze eigen bestemming aankwamen. Wij hebben daarom een privétaxi bijgeboekt. 

Schaam je ook vooral niet om liedjes te zingen tijdens de vlucht en lekker gek te doen met je kindje. Niks is leuker dan verrast te reageren als je kleintje je wijst op het geweldige uitzicht vanuit het vliegtuigraampje. Kindje blij = mama blij. Mama blij = papa blij = EVERYBODY HAPPY!  

Voor een eerste vlucht was het prima te doen. Natuurlijk was het zielig dat ons meisje tijdens de daling last had van haar oortjes. Als ik ga relativeren waren die 10 minuten tijdens het dalen niet zó vreselijk dat ik een mooie vakantie aan ons gezin voorbij zou laten gaan. De rest van de vlucht verliep immers prima. 

Tien minuten die kunnen lijken op een uur. Maar om daarom een reis te laten schieten, is mij nu net te duur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s