Het stripverhaal

In de eerste blog waarin ik mijn bevalling beschrijf, heb ik het strippen genoemd. Haha geloof me dit is totaal iets anders dan het strippen aan een paal (zonder kan natuurlijk ook), maar ik moest wel uit de kleren.

De dag voor mijn bevalling was ik in het ziekenhuis voor een controle. Ik was namelijk al 41 weken in verwachting. Na de controles zoals het hartfilmpje van de baby en mij en een echo, werd er bekeken hoeveel centimeter ontsluiting ik had. Dit deed de verloskundige door te toucheren (zie mijn uitleg onderaan). Ik hoopte op een redelijke ontsluiting, zodat ik kon worden gestript . 

Strippen houdt kort gezegd in dat de verloskundige haar vingers in je baarmoedermond brengt. Zonder ontsluiting is dit niet mogelijk. Ze maakt ronddraaiende bewegingen met haar vingers, om het hoofd van de baby heen. Hierdoor komt de baarmoedermond los van de vliezen van de baarmoederwand en wordt er een hormoon (prostaglandine) aangemaakt. Dit stofje zorgt er voor dat de baarmoedermond weker wordt, en dat eventueel de weeën eindelijk op gang komen.

Hoe het voelt?

“Nou meid, je hebt al drie cm ontsluiting! Dat betekent dat je kunt worden gestript”. Het ene moment dacht ik Yes! Direct daarna dacht ik en dat zei ik ook: O mijn God. Wat is dit?! Ik zag de verloskundige de ronddraaiende bewegingen maken. Ze ging zo van whoesh-whoesh-whoesh. Toen ze klaar was met het strippen zat haar handschoen onder een klein beetje bloed, maar dit hoort er gewoon bij. 

Even voor de duidelijkheid: Het doet geen pijn, maar het voelt heel onprettig en vreemd. Ken je dokter Pol van TV? Die verricht vaak anaalyses bij zieke dieren. Het is een hoop gewroet en de dieren kijken er nooit vrolijk bij. Laten we het erop houden dat ik nu ongeveer weet hoe die dieren zich voelen. 

*Toucheren houdt in dat de verloskundige haar vingers vaginaal bij je inbrengt om te voelen hoe de situatie omtrent je baarmoedermond is. Dit gebeurt met een handschoen aan. Hierop brengen ze wat glijmiddel aan, voor een smooth entrance

In dit verhaal ben ik het stripverguur. Pijn doet het niet, maar het is wel heel zuur! 


2 gedachtes over “Het stripverhaal

 1. Aas zegt:

  Oef. Spannend. Hoop dat toucheren niet nodig zal zijn voor mij. Maar zo erg bedankt voor de uitleg , ook over hoe de weeen voelden. Nog 6 weekjes te gaan voor mij 🙂

  Like

  • moedertijd zegt:

   Laat je vooral niet gek maken!
   Ik heb gewoon geblogd hoe ik alles heb ervaren. Je bent zoveel sterker dan je denkt en uiteindelijk kom je daar elke keer weer achter na een vreemde ervaring (zoals toucheren).

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s